Hópihék - Noemi Soler

"A hűvös, csillogó hópelyhek azonban elbűvölték. Gyakran ácsorgott az utcán átfagyva, s kezét kinyújtva figyelte, ahogy csupán a bőre melegétől egyszerű vízzé olvadtak el a kristályok."
~ Lakatos Levente

Alena Meier
2015. december 26.
A mézeskalács, a szárított gyümölcsök, a forralt bor és a fenyőfa hamisítatlan illatainak keveréke belengi az osztrák fővárost, melyet rengetegen látogatnak meg az év ezen időszakában, és ez idén sincsen másképpen. Megszámlálhatatlanul sok külföldi turista és hazai vendég veszik el a hangulatosan kivilágított téren a városháza előtt, ahol a kereskedők serényen igyekeznek eladni a különböző portékáikat az általuk felállított fabódékban. Néhányuk kirakatában különleges díszeket, ékszereket, játékokat, gyertyákat és egyéb kézzel készített tárgyakat tekinthetnek meg az arra tévedők, míg másoknál meleg ételekhez, illetve italokhoz, esetleg édességekhez juthatnak hozzá a vásárlók. A környék utánozhatatlan légkörét a színesebbnél színesebb égősorok, a gondosan feldíszített fenyőfák és a halkan szóló ünnepi zenék teszik tökéletessé. Nincs olyan ember, aki ne térne vissza ide, miután egyszer már megtapasztalta a karácsonyi vásár okozta élményeket.
A hatalmas tömegben felsejlik egy fiatal, húszas éveiben járó nő, aki hosszított szövetkabátjába bújva, igyekszik átvészelni a bécsi este szinte már jéghideg levegőjét. Kötött, bordó sapkájából csak néhány hosszabb, göndör, sötétszőke tincs lóg ki, míg a nyakát meg a kezeit hasonló anyagú, illetve színű kesztyű és sál védi meg az időjárás viszontagságaitól. Réteges öltözékét egy világoskék, csőszárú farmer és sötét bőrbakancsok egészítik ki.
Két kezében maga előtt szorongatva a frissen kifizetett bögréjét tele forralt borral, élvezi annak mámorító aromáját. A tűzforró nedűből kiáramló gőzcsíkok kellemesen csiklandozzák a dortmundi lány enyhén szeplős arcát. Óvatosan lépked a lábai alatt ropogó mindössze néhány centiméter vastagságú hóban, miközben egy pillanatra lehunyja barna íriszeit. Vékony ajkaihoz emelve a kék csésze száját, aprót kortyol a fűszeres italból, nehogy megégesse a nyelvét. A következő másodpercben azonban egy erős lökés tántorítja meg a jobb vállánál, minek köszönhetően hamar zökken ki a biztosnak hitt egyensúlyából. A kerámia pedig hangos csörömpöléssel törik kicsiny szilánkokra, míg a benne lévő folyadék folyadék egyre gyorsabban árad szét az úton.
– Jól vagy? – Hallja meg az ismerősen csengő férfias, mégis kellemes hangot, melynek hatására azonnal megfordul, ijedt tekintetét a vele szemben állóra szegezi, és amint felfogja, kit lát maga előtt, még a vér is megfagy az ereiben. – Lena. – Ejti ki alig hallhatóan a leányzó nevét, miután benne is felrémlenek a meglepettségtől csillogó mogyoróbarna szempárhoz köthető emlékek.

Erik Durm
2015. december 26.
A barna, szélfútta hajú, kissé kölyökképű, ugyanakkor néhol férfias jegyekkel megáldott, sportos testalkatú srác sötétkék bőrkabátban, hanyagul felkapott, szürke sálban, illetve farmerban és márkás sportcipőkben, átható kékeszöld tekintettel néz a számára egykor sokat jelentő lányra. Még csupán most kezdi igazán felfogni, mekkora bajba sodorta őt a szétszórtsága és az, hogy a telefonját nyomkodta sétálás közben. Valahol azért mégis örül ennek a véletlennek. Akkor is, ha közben olyan érzelmek szakadnak fel benne, melyeket próbált eddig minél mélyebben elrejteni a szívében. Egy rég elfeledettnek gondolt szerelem, amit sosem vállalt fel. Amikor viszont megtehette volna, elkésett vele, mert legjobb barátjának húga addigra már útban volt, hogy végre független emberként kezdhesse el önálló életét a bécsi forgatagban. Azóta legalább százszor megbánta, hogy nem tette meg az első lépéseket a mostanra felnőtté vált nő felé. Ám büszkeségét képtelen lett volna félretenni, így kifizetődőbbnek tűnt a felejtés. Sosem gondolt arra, mi lesz, ha majd egyszer újra találkoznak, éppen ezért is éri őt felkészületlenül a viszontlátás. És most, hogy újra itt áll előtte a lány, akiről régóta álmodott, fogalma sincsen, hogyan kellene cselekednie.
– Örülök, hogy újra látlak, Erik. – Félszeg mosoly szalad végig a finom vonásokkal rendelkező arcon. Szavai őszintének hatnak, mégsem érzi őket teljesen annak. Nem is érti, miért nem, elvégre mindig is jó kapcsolatot ápoltak egymással.
– Én is, csak kár, hogy így találkozunk újra. – Tekint le az összetört darabokra bűntudattal telve egyetlen pislogás erejéig. – Engedd meg, hogy kifizessem. – Nyúl a pénztárcájáért, ám a nő gyengéden ragadja meg az izmos karját, megakadályozva őt a mozgásban, mire a megdöbbenés jelei mutatkoznak a feltörekvő focistán. Még mindig annyira határozott, mint régen volt.
– Semmi szükség rá. – Ellentmondást nem tűrően figyeli a hátvédet, így akarja meggyőzni arról, hogy felesleges kárpótolnia ezért a jelentéktelen balesetért. És pontosan ugyanolyan makacs is, mint annak idején.
– Akkor legalább azt hagyd, hogy meghívjalak valamire. – Fáradhatatlanul próbálja meggyőzni őt, neki viszont teljesen más fogalmazódik meg a fejében.
– Sietnem kell, majd ha legközelebb találkozunk, meghívhatsz. – Hazudik, hogy aztán egyet intve, minél távolabb kerülhessen a harminchetes mezszámú hátvédtől, aki mire észbe kap, csak hűlt helyét találja maga előtt.
Felocsúdva a váratlan fordulat okozta sokkból, azonnal megindul a német szépség után, noha ötlete sincsen, hol keresse, ráadásul ezzel egy kicsit fel is kell adja azt a bizonyos büszkeségét. Hiszen eddig legfeljebb a labdát kergette az edzéseken és a meccseken, de valami azt súgja, vállalnia kell ezt az áldozatot. És az esze hiába ragaszkodik görcsösen a megszokott ellenálláshoz, rá kell jönnie, hogy nagyot tévedett. Az élet talán szándékosan hozta össze őket újra, és ezúttal nem engedi elveszni a lehetőséget.

Alena Meier
2015. december 26.
Miután biztonságosnak ítéli meg a környéket, lassít a tempóján, majd egy terebélyes fa törzsének döntve testét, hátra veti a fejét. Lecsukva szemhéjait, mélyeket lélegezve kíséreli meg rendezni a futástól szabálytalan levegővételét. Zaklatottsága azonban nem engedi, hogy könnyen lenyugtassa az igénybe vett szervezetét. Folyamatosan a labdarúgó jár a fejében, és hiába erőlködik, egyszerűen nem képes őt kiűzni onnan. Túlságosan felkavarja a találkozás. Még nem volt felkészülve rá, hogy ismét lássa a srácot, akinek véleménye szerint előnyére vált az elmúlt két év, amíg nem hallottak sokat egymás felől, elvégre ő elhagyta a német nagyvárost, hogy az osztrákok legnagyobb múltú egyetemének pszichológia karán tanulhasson, a fiú pedig eközben megvalósította az álmát, profi játékos lett belőle.
A serdülő fiúból, aki fivére legjobb barátja a mai napig, igazi férfi lett és ez újfent igazán vonzóvá teszi őt számára. Már nem az az éretlen kölyök, aki a testvérével karöltve sok borsot tört az orra alá. Akaratlanul is eszébe jut, mikor az egyik ilyen alkalommal a samponja helyett testápolót öntöttek annak műanyag flakonjába. Akkor nem vette jó néven a tréfát, mára viszont egy vicces múltbéli képpé vált ez a kis csínytevés, akárcsak azok a pillanatok, mikor órákon át beszélgettek egy forrócsoki társaságában, vagy sétálgattak együtt a közeli parkban.
Azóta mindannyian felelősségteljes emberekké lettek, ezáltal minden megváltozott. Semmi sem lehet olyan többé, mint a régi időkben, amikor még nem tudott Erik titkáról. Hogy egykor szerelmes érzelmeket táplált iránta. Ha tisztában lett volna vele, még azelőtt, hogy végleg elutazott volna, lehet, az élete más irányt vett volna. Mark, a bátyja, viszont csupán az egyetemi tanulmányai kezdete előtt árulta el ezt neki, mert hiába kedveli a védőt, túl jól ismeri a gyengébb nemhez való viszonyát ahhoz, hogy ne engedje a húga közelébe őt.
Alenának nem volt más választása, beletörődött abba, hogy más dönt helyette, holott valahol neki sem volt közömbös a dortmundi futballista. De ez már csak a múlt, amin nem lehet változtatni. El kell engedni. Mert így lesz a legegyszerűbb mindenkinek...
Nagyot sóhajtva indul el kifelé a kicsi házacskák által körbevett ösvényeken és csupán reménykedik benne, hogy észrevétlenül haza tud jutni. Még utoljára végig járatja a pillantásait a kiárusított termékek sokaságán, hogy aztán elhagyhassa a vásár területét. Már éppen lelépne a zebrára a forgalmas úton, aminek másik oldalán található a számára szükséges villamosmegálló, mikor valaki megfogja a vállát, ennek köszönhetően ösztönösen fordul meg.
– Alena, várj! – Szólítja meg az, aki elől szó szerint menekült, látszólag sikertelenül, hiszen ismét megtalálta őt. Érintése nyomán átfagyott testét kirázza a hideg. De ő nem akarja ezt érezni. Ádáz küzdelmet folytat a szíve ellen, ami most hevesebben ver kalimpál, mint eddig bármikor.
– Csessze meg, lekéstem miattad a villamost. – Bosszankodik a lány, ahogy a piros és fehér színekben pompázó szerelvénysor jellegzetes sercegése egyre távolabb esik tőlük, ám ez csak még biztosabbá teszi Eriket abban, hogy jól döntött.
– Nem érdekel. – Rántja meg a vállait nem törődöm módon. – Beszélni akarok veled. – Jelenti ki határozottan, mialatt a nő csuklója köré szorítja ujjait, hogy esélye se legyen elmennie.
– Nincs miről beszélnem veled. – Ellenkezik minél kimértebben. Szinte sejti, miről van szó, meglehet, ahhoz már késő, hogy bármit is helyrehozzanak. A kezdetektől fogva tisztában volt a srác érzéseivel, ám hiába várt, sosem történt semmi. – Régen talán barátok voltunk, de már csak két idegen vagyunk hasonló emlékekkel.
– Lena. – Cirógatja lágyan a nő arcának bőrét, aki lemondóan kieresztve az eddig benntartott levegőt, engedi, hogy átjárja őt a melegség, amit ez a gesztus vált ki belőle. Mintha hirtelen nem is fázna többé. – Tévedtem, amikor nem vallottam be, mit is jelentesz nekem, de még egyszer nem akarok hibázni. Felforgattál bennem valamit még akkor, amikor megismertelek titeket, amit azóta sem vagyok képes kiűzni magamból. Minden lányban téged láttalak, de mire észrevettem, már elkéstem. Elmentél, bennem viszont megmaradtak az érzések és csupán reménykedem benne, hogy nem utasítasz el. Mert szeretlek téged. – Végre bevall mindent, ami a szívét nyomta hosszú hónapokon keresztül és ezzel együtt mázsás súlyok szakadnak le a lelkéről. Bizakodva, egyben rettegve várja Lena reakcióját.
– Nem lehet. – Néhány kósza könnycsepp csordul ki barna íriszeiből a férfi szavait hallva. Tanácstalanság lesz rajta úrrá perceken belül. Már nem tud felhőtlenül örülni, hiszen az eddig megszokott élete a tét, amiről nem hiszi, hogy fel tudná vagy éppen fel akarná adni, főleg nem egy bizonytalan szerelemért. Mert közel sem biztos abban, mit érez a játékos iránt. Nem jelentéktelen a számára, de ez még nem az a mélyenszántó, mindent elsöprő, mennyei érzés, amilyennek elképzeli az igaz szerelmet. Mi lett volna, ha ezek a gondolatok még időben hangoznak el...
– Tudom, hogy elszúrtam, de kérlek... – Törli le óvatosan a sós cseppeket, ezzel szándékosan közelebb húzódva hozzá. Tekintetük végérvényesen összeakad és Erik önkéntelenül is magához rántja a törékeny nőt, aki az események hatása alatt állva, szó nélkül simul bele az erős karok ölelésébe. Szívük majd' kiugrik a helyéről, mígnem Alena a saját szájára tapadva érzi meg Erik ajkait. Eleinte fel sem fogja, mi történik vele, a következő másodpercben azonban ő sem érti miért, de viszonozza a csókot. Kellemes bizsergés fut végig rajtuk, mialatt nyelveik érzelmes táncot járnak egymással a bécsi belváros kellős közepén. Csókjukat végül a levegő hiánya szakítja meg, és most már mindketten kipirult arccal, illetve csillogó szemekkel nézik a másikat. Majd Alena minden beszédet mellőzve, öleli át az életének jelentős részét képező férfit, akinek kabátjába bújtatva a fejét, rejti el vonásait a világ elől. Beszívva a focista márkás parfümének jól megszokott, mégis rég elfeledett illatát, nyugodtság járja át minden porcikáját. Hasonlóan érez a dortmundi focista is most, hogy a karjaiban tarthatja őt, és kihasználva a lehetőséget, apró puszit hint az egyetemi hallgató feje búbjára.
– Nézd, hópihék. – Vigyorogva nyújtja ki a kezét, hogy a fentről váratlanul aláhulló fehér pelyhek közül legalább egyet elkaphasson. Csodálkozva néznek fel az égre, ahol még sok ezer hasonló kis hókristály járja kalandos útjait a föld felé.
Mindketten kikapcsolódni jöttek ide, a sors mégis megajándékozta őket egy új eséllyel. S az már csak rajtuk múlik, mit kezdenek ezzel az ajándékkal, életük talán legszebb karácsonyán...


"S mint az olvadó hópihék a kézben, úgy találtak ők is újra egymásra."

Írta: Noemi Soler Vivian Leitének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése